Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Børns leg, læring og børnefællesskaber

TeaterLeg har en værdi i sig selv, den er i sin helhed et mål

Børn skal have tid til at gro og udvikle sig i det tempo, der passer dem. Vi mener, at legen i sig selv, her har en stor betydning for barnets udvikling. Leg kan være barnets måde at bearbejde forskellige følelser på, eller oplevelser de har haft.

I vores huse er der lege i gang, uanset hvor du kigger hen. Her i Sankt Markus er et af vores mål at skabe plads og rum til leg. Det er igennem leg, børn lærer sig selv at kende samt lærer deres venner at kende. Igennem legen lærer børnene sine egne og andres grænser for, hvad der er sjovt, og hvad der ikke er sjovt.

Det at lege er en læring i sig selv, for det at lege er ikke altid en medfødt kompetence. Alle børn leger - både barnet i Beirut og barnet i Brønshøj - det er bare ikke de samme ting, der optager dem i legen. At lege er en lyst. Lyst og motivation kommer indefra, og børn har ikke noget udviklingsformål med legen. Legen er udviklingsskabende. Det skal læres, afprøves og erfares for at være udviklende, dette skaber vi rum og mulighed for i vores børnehus.

Legen er både naturlig og nødvendig, hvilket gør, at det har en stor plads i vores hus. Så hvad der måske kan ses udefra som ”bare” leg, ses hos os som betydningsfulde læringsprocesser, for man leger aldrig ”bare”.  Det er her de finder venskaber, afprøver hverdagslivet ved at lege far, mor og børn eller får andre fantasifulde oplevelser.

Hvis et barn kan have svært ved at klatre i træer, kan der skabes modighed og tro på, at det lykkes ved at lege, man er en superhelt eller et vildt dyr. Det vigtigste er, at de udvikler kompetencer til, hvordan de senere hen kan navigere i livet og dets udfordringer.

I vores hus er legen børnenes leg - vi er der til at støtte, guide, igangsætte, komme med input eller komme med omsorg, hvis legen tager en uheldig drejning. Vi er med på sidelinjen, når behovet for hjælp opstår og har ansvaret for, at legen er udviklende, sjov og meningsfuld, men vi trækker os igen, når børnene udviser kompetence til at regelsætte og navigere legen fra deres børneperspektiv.

Legen udformes naturligvis på to forskellige udviklingstrin alt efter, om man træder ind i vores børnehave eller vuggestue. Dette er vi meget bevidste om, da legen skal udvikle sig i børnenes tempo og ikke de voksnes. I børnehaven er legen en videreudvikling på det, som de lærte i vuggestuen - det er vores fornemmeste job at møde børnene lige netop der, hvor de er i deres udvikling og hjælpe dem til at nå endnu længere.

Vores to huse bygger på mange børnefællesskaber - og alle i forskellige størrelser og former. Vi har de helt store, som spreder sig på tværs af begge huse. F.eks. har vi fællessang i kirken i december, hvor alle fra de yngste i vuggestuen til de ældste i børnehaven deltager sammen med personale og forældre.

De små fællesskaber kan finde sted, hvis vi går ind på hver enkelt stue. Vi ser små fællesskaber i hver en krog og hver en legezone, der er. Disse fællesskaber spreder sig hen over alder, køn og alle de forskelligheder, børnene bringer med sig.

Vi har bevidst valgt at have flere tilbagevendende traditioner hvor alle bidrager og glædes over, hvad vi kan sammen - samt det at sætte pris på at være sammen. God stemning kan være svær at beskrive, men den kan altid mærkes og det bestræber vi os på i Sankt Markus Børnehus.

Vi ser børn som ligeværdige individer - det er vores opgave at skabe plads til virkelyst, fantasi og fremme en fornemmelse af værdi hos det enkelte barn. Den værdi børnene hver især besidder, bidrager til det fællesskab, vi har i Sankt Markus. Vi ser mange børn, forældre og personale vende tilbage til vores børnehus, fordi det har været en harmonisk tid i deres liv, og de har venskaber fra den tid, der stadigvæk består.